الف: کلیه اشخاص حقوقی؛ (منطقه آزاد، دانش بنیان،پارک علم و فن آوری، کشاورزی، وزارتخانه ها، شهرداری ها و کلیه دستگاههای دولتی و خصوصی و شرکت ها)
ب) صلاحبان مشاغلی که حسب نوع و یا حجم فعالیت جزو گروه اول موضوع ماده 2 آیین نامه اجرایی ماده 95 قانون محسوب می شوند:
مشاغل گروه اول به مشاغلی اطلاق می گردد که:
1- بر اساس شاخص حجم فعالیت موضوع مبلغ فروش کالا و خدمات سال قبل یا ده برابر درآمد مشمول مالیات قطعی شده (قبل از کسر معافیت) طبق آخرین برگ مالیات قطعی (مجموع اصلی و متمم) عملکرد سال 1391 و به بعد که تا تاریخ پایان دی ماه سال قبل از شروع سال مالیاتی ابلاغ شده باشد، هر کدام بیشتر از مبلغ سی میلیارد ریال باشد و در صورت خدماتی بودن تا 50 درصد مبالغ مذکور به عنوان گروه اول در نظر گرفته می شود.
اشخاص مشمول رعایت تکالیف موضوع ماده 169 ق.م.م
… سال 1393 و ماقبل:
1- اشخاص حقوقی 2- اشخاص حقیقی بند الف و ب
… سال 1394:
1-کلیه اشخاص حقوقی 2-اشخاص حقیقی غیرخدماتی بند الف
… سال 1395 به بعد:
1- کلیه اشخاص حقوقی 2- اشخاص حقیقی: الف) مشاغل گروه اول ب) مسئولین ارزش افزوده
[quote]نکته: در مشارکت های مدنی جمع مبلغ فروش کالا و خدمات و یا درآمد مشمول مالیات قطعی شده کلیه شرکا ملاک عمل خواهد بود.[/quote]
2- بر اساس شاخص نوع فعالیت اشخاص ذیل فارغ از حجم فعالیت جز مودیان گروه اول محسوب می شوند.
… دارندگان کارت بازرگانی (واردکنندگان و صادرکنندگان)
… صاحبان کارخانه ها و واحدهای تولیدی و بهره برداران معادن دارای جواز تاسیس و پروانه بهره برداری از وزارتخانه ذی ربط.
… صاحبان هتل های سه ستاره و بالاتر.
… صاحبان بیمارستان ها، زایشگاه ها، کلینیک ها تخصصی.
… صاحبان مشاغل صرافی
… فروشگاه های زنجیره ای دارای مجوز از وزارتخانه های ذی ربط.
سوال: برگ متمم تشخیص مالیات چیست؟
مطابق با ماده 157 ق.م.م مرور زمان مالیاتی 5 سال از زمان تسلیم اظهارنامه عملکرد است که سازمان امور مالیاتی در هر زمان تنها می تواند تا 5 سال قبل از تاریخ جاری را در صورت وجود شواهد جدید مورد بررسی قرار دهد. حال اگر در این مدت شواهدی دال بر کتمان درآمد شناسایی گردد و در محدوده مورد نظر باشد و اگر برگ تشخیص برای آن سال مورد نظر صادر شده باشد، اداره امور مالیاتی می بایست در قالب برگ متمم مالیاتی نسبت به مطالبه مالیات و جرایم مربوطه بر اساس شواهد جدید اقدام نماید.
ج) صاحبان مشاغل مشمول اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده
[quote]نکته: صاحبان مشاغل مشمول اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده بر اساس فراخوان های سازمان به شرح زیر می باشد:[/quote]
1- مشمولین مرحله اول ثبت نام:
کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی که حداقل یکی از شرایط زیر را دارا باشند، مشمول ثبت نام مرحله اول هستند و ملزم به انجام تکالیف قانونی از تاریخ 1/7/1387 به عنوان مودی خواهند بود و باید نسبت به تکمیل ثبت نام در این نظام مالیاتی اقدام نمایند:
الف) کلیه واردکنندگان
ب) کلیه صادرکنندگان
ج) کلیه فعالان اقتصادی که مجموع فروش کالاها و ارائه خدمات آنها در سال 1386 سه میلیارد ریال یا بیشتر بوده است.
د) کلیه فعالان اقتصادی که مجموع فروش کالاها و ارائه خدمات آنها در پنج ماهه آغازین سال 1387، یک میلیارد و دویست و پنجاه میلیون ریال یا بیشتر بوده است.
2- مشمولین مرحله دوم ثبت نام:
کلیه فعالان اقتصادی اعم از حقیقی و حقوقی شاغل در فعالیت های موضوعی بند (الف) ماده (96) قانون مالیات های مستقیم، علاوه بر فعالان اقتصادی مشمول در ثبت نام مرحله اول موظف به ثبت نام به عنوان مودی در این نظام مالیاتی با هر میزان فعالیت می باشند. زمان اجرای الزامات و تکالیف قانونی مودیان مشمول ثبت نام مرحله دوم (اجرای کلیه مقررات و تکالیف قانون مالیات بر ارزش افزوده، از جمله صدور صورتحساب، محاسبه، درج و وصول مالیات و عوارض متعلقه و همچنین تسلیم اظهارنامه و پرداخت مالیات و عوارض متعلقه به صورت دوره ای)، از تاریخ اول مهرماه سال 1388 می باشد.
فهرست مشاغل مشمول این مرحله عبارتنداز:
1- کارخانه ها و واحدهای تولیدی که برای آنها جواز تاسیس و پروانه بهره برداری از وزارتخانه ذی ربط صادر شده یا می شود.
2- بهره برداران معادن.
3- ارائه دهندگان خدمات حسابرسی، حسابداری و دفترداری و همچنین خدمات مالی.
4- حسابداران رسمی شاغل و موسسات حسابرسی عضو جامع حسابداران رسمی ایران.
5- ارائه دهندگان خدمات مدیریتی، مشاوره ای.
6- ارائه دهندگان انواع خدمات انفورماتیک، رایانه ای اعم از سخت افزاری و طراحی سیستم.
7- متل ها و هتل های سه ستاره و بالاتر.
8- بنک داران، عمده فروش ها، فروشگاههای بزرگ، واسطه های مالی، نمایندگان توزیع کالاهای داخلی و وارداتی و صاحبان انبارها.
9- نمایندگان موسسه های تجاری و صنعتی، اعم از داخلی و خارجی.
10- موسسات حمل و نقل موتوری و باربری دارای مجوز از مراجع ذی ربط، زمینی، دریایی و هوایی باربری، (به استثناء واحدهایی که صرفا به امر حمل و نقل مسافری اشتغال دارند).
11- صاحبان موسسات مهندسی و مهندسی کشاورزی.
12- صاحبان موسسات تبلیغاتی و بازاریابی.
3- مشمولین مرحله سوم ثبت نام:
کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی که بر اساس شرایط مراحل اول و دوم ثبت نام، ملزم به اجرای نظام مالیات بر ارزش افزوده نگردیده اند، در صورتی که در سال 1387 یا 1388 مجموع فروش کالاها و ارائه خدمات (غیرمعاف یا معاف و غیر معاف) آنها سه میلیارد ریال و بالاتر می باشد، مشمئل مرحله سوم ثبت نام و ملزم به اجرای این قانون از تاریخ اول فروردین ماه سال 1389 خواهند بود اشخاص حقیقی و حقوقی که مشمول مراحل اول، دوم و مرحله سوم ثبت نام و ملزم به اجرای قانون نمی باشند،در صورتی که مجموع فروش کالاها و ارائه خدمات (غیرمعاف) آنها در سال 1387 یا 1388 بیشتر از دو میلیارد ریال باشد، می توانند به منظور ثبت نام و اجرای قانون به صورت اختیاری، درخواست خود را به سازمان امور مالیاتی کشور (معاونت مالیات بر ارزش افزوده) تسلیم نمایند. این دسته از مودیان در صورت کسب مجوز ثبت نام از تاریخی که سازمان مزبور تعیین و اعلام خواهد کرد، به عنوان مودی مالیات بر ارزش افزوده محسوب خواهند شد. فعالان اقتصادی که واجد شرایط مراحل اول و دوم ثبت نام و اجرای قانون بوده اند، حتی در صورت انطباق با شرایط مرحله سوم ثبت نام این نظام مالیاتی، جزو مودیان مشمول مراحل قبلی ثبت نام و اجرای قانون (برای مودیان مرحله اول از 1/7/1387 و مرحله دوم از 01/01/1388) خواهند بود.
4- مشمولین مرحله چهارم ثبت نام:
کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی که بر اساس شرایط مراحل اول، دوم و سوم ثبت نام، ملزم به اجرای نظام مالیات بر ارزش افزوده نگردیده اند، در صورتی که شاغل به فعالیت های موضوع بند “ب” ماده (96) قانون مالیات های مستقیم به شرح ذیل می باشند، با هرمیزان فروش یا درآمد، مشمول مرحله چهارم ثبت نام، آموزش و اجرای قانون خواهند بود.
1- صاحبان کارگاه های صنعتی (اعم از صنفی و غیرصنفی که دارای حداقل برق سه فاز 50 آمپر باشد).
2- فروشندگان طلا و جواهر
3- فروشندگان آهن آلات
4- صاحبان تالارهای پذیرایی و رستوران ها
5- صاحبان متل و هتل های یک ستاره و هتل آپارتمان
6- صاحبان نمایشگاه ها و فروشگاه های خودرو و بنگاه معاملات املاک
7- صاحبان تعمیرگاه های مجاز خودرو.
8- چاپخانه داران
9- صاحبان دفاتر اسناد رسمی
10- صاحبان مراکز ارتباطات رایانه ای، دفاتر خدمات ارتباطی (دفاتر خدمات مشترکین تلفن همراه و آژانس های پستی) و دفاتر خدمات دولت الکترونیک (پلیس +10) و دفاتر خدمات الکترونیک شهر.
11- صاحبان دفاتر خدمات مسافرتی و جهانگردی
12- صاحبان سینماها، تماشاخانه ها و مکان های تفریحی و ورزشی
تاریخ اجرای قانون برای مودیان مشمول مرحله چهارم در مورد انجام به تکالیف و مقررات قانون مالیات بر ارزش افزوده از جمله صدور صورتحساب، درج و وصول مالیات و عوارض متعلقه و همچنین تسلیم اظهارمالیاتی و پرداخت مالیات عوارض، از اول مهرماه سال 1389 اعلام گردید.
[quote]تذکر مهم: فعالان اقتصادی که واجد شرایط مراحل اول، دوم و سوم ثبت نام بوده اند، حتی در صورت انطباق با شرایط مشمولیت مرحله چهارم ثبت نام این نظام مالیاتی جز مودیان مشمول مراحل قبلی ثبت نام و اجرای قانون (برای مودیان مرحله اول از 1/7/1387، مرحله دوم از 1/7/1388 و مودیان مرحله سوم از 1/1/1389) خواهند بود.[/quote]
5- مشمولین مرحله پنجم ثبت نام:
توضیحات: مشمولین این فراخوان تماما مربوط به اشخاص حقوقی می باشد.
6- مشمولین مرحله ششم ثبت نام:
اشخاص حقوقی و همچنین حقیقی (صرف نظراز مبلغ فروش سالانه) موضوع ماده (95) قانون مالیات های مستقیم که به فعالیت های زیر اشتغال دارند:
چلوکبابی ها، سالن های غذاخوری، سفره خانه های سنتی و اغذیه فروشی های زنجیره ای با مالکیت واحد و یا نام و نشان و عنوان تجاری واحد فارغ از مساحت محل کسب و کار و نوع مجوز.
فعالان اقتصادی که واجد شرایط مراحل اول تا پنجم ثبت نام و اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده بوده اند، حتی در صورت انطباق با شرایط مشمولیت مرحله ششم ثبت نام این نظام مالیاتی، جز مودیان مشمول مراحل قبلی ثبت نام و اجرای قانون محسوب و مکلف به اجرای مقررات از تاریخ شمول فراخوان مربوط، خواهند بود. مرحله ششم از سال 1394اجرا شده است.
7- مشمولین مرحله هفتم ثبت نام:
توضیحات: مشمولین این فراخوان تماما مربوط به اشخاص حقوقی می باشد.