فرار مالیاتی چیست؟
به تلاشهای قانونی و یا غیرقانونی یک کسبوکار با هدف خودداری از پرداخت مالیات قانونی یا پرداخت کمتر پرداخت آن فرار مالیاتی میگویند. فرار مالیاتی یک اصطلاح رایج در رابطه با کارهایی است که برای عدم پرداخت بدهی مالیاتی در نظر گرفته میشود و به این معنی است که مؤدی کمتر از میزانی که قانوناً موظف است پرداخت نماید.
از مهمترین مواد قانونی در جرمانگاری فرار مالیاتی مربوط به ماده ۱۹۹ و ۲۰۰ قانون مالیاتهای مستقیم میباشد که بر اساس آن، «شخص حقیقی یا حقوقی که بهموجب مقررات این قانون مکلف به کسر و ایصال مالیات مؤدیان دیگر است در صورت تخلف از انجام وظایف مقرره علاوه بر مسئولیت تضامنی که با مؤدی در پرداخت مالیات دارد مشمول جریمهای معادل ۲۰ درصد مالیات پرداخت نشده میباشد.» بر اساس تبصره یک این ماده ۱۹۹ قانون، حتی برای متخلفان دولتی نیز مجازات پیشبینیشده است: «در مواردی که مکلفین به کسر مالیات، وزارتخانه، شرکت یا مؤسسه دولتی یا شهرداری باشد مسئولین امر مشمول مجازات مقرر طبق قانون تخلفات اداری هستند.»
تصویب قانون مالیات بر ارزش افزوده برای جلوگیری از فرار مالیاتی
رئیس مجلس گفت: قانون مالیات بر ارزش افزوده به شفافیت اطلاعات اقتصادی، دریافت مالیات عادلانه و جلوگیری از فرار مالیاتی کمک میکند.
محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در صحن علنی پس از تصویب و اصلاح گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد لایحه مالیات بر ارزش افزوده گفت: این قانون از قوانین مادر و اساسی میباشد که در اصلاحات اقتصادی کشور میتواند تاثیرگذار باشد. این قانون به شفافیت اطلاعات اقتصادی، دریافت مالیات عادلانه و جلوگیری از فرار مالیاتی کمک فراوانی میکند.
وی ادامه داد: گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد لایحه مالیات بر ارزش افزوده ممیز محوری را حذف کرد، سامانه محوری را مبنا قرار داد و این قانون بسیار شفاف و عادلانه در رسیدگی به حل اختلافات ورود میکند. افزون بر اینها به تولیدکنندگان توجه خاصی داشتهاند و بحث استرداد مالیات تعیین تکلیف شد.
قالیباف ضمن تشکر از نمایندگان، مسئولان اقتصادی و دولت برای همراهی جهت تصویب قانون مالیات بر ارزش افزوده خاطرنشان کرد: امیدوارم با اجرای این قانون، جبران کسری بودجه از محل درآمدهای مالیاتی و گمرکی صورت گیرد که یکی از گامهای جدی در این بخش است. امیدوارم با تصویب چنین قوانینی گامی به سمت اصلاح جدی و اولویت دار مسائل اقتصادی برداریم.