اما آیا این افزایش نرخ مالیات سبب کاهش سرمایهگذاری در ساخت و ساز مسکن نمیشود؟ برای پاسخ به این سوال با غلامرضا سلامی، مشاور وزیر راه و شهرسازی به گفتوگو پرداختیم.
غلامرضا سلامی در خصوص فرمول جدید مالیات ساخت و فروش ملک گفت: در زمینههای کلی نرخ مالیات پایینتر آمده، اما مالیات مشاغل شامل ساخت و ساز مسکن هم شده، یعنی به ساخت و ساز نیز به عنوان یک شغل توجه میشود و مانند تمام مشاغل دیگر سازندهها نیز باید حساب هر فعالیت خودشان را داشته باشند و هزینهها و نهادههای خود را ثبت کنند و نهایتاً روی سود واقعیشان مالیات بپردازند، خب این قبلاً نبوده و مالیاتی مقطوع از آنها گرفته میشد، اما الان نرخ این مالیات در صورتی که سود بالا باشد بیشتر از قبل خواهد شد.
او افزود: مثلاً در گذشته به این صورت بود که سازندهها باید ۱۰ درصد قیمت منطقهای را مالیات پرداخت میکردند، حال فرض کنید در صورتی که نرخ سود آنها آنقدر باشد که ۲۵درصدش از ۱۰ درصد منطقهای بیشتر باشد خب مالیات بیشتری نسبت به قبل پرداخت میکنند.
او در ادامه بیان کرد: در دولت قبل بحث بر سر این بود که باید از معاملات مسکن مالیات گرفته شود، از معاملات متعددی که یک نفر انجام میدهد مالیات گرفته شود، از خانههای خالی مالیات گرفته شود و تمام اینها باعث شد که از ساخت و ساز هم به عنوان یک شغل یاد شود.
سلامی گفت: همانطور که شخصی که مالک یک شرکت است و برای مثال سالیانه ۱۰۰ میلیون تومان سود به دست میآورد، باید در دفتر حسابداری اطلاعات و هزینههای خود را ثبت کند و نهایتاً سود آن را سالیانه به صورت مالیات پرداخت کند؛ کسی هم که سازنده است و واحدی که میسازد چند ۱۰ میلیون تومان ارزش دارد، باید حساب و کتاب آن را داشته باشد و بر اساس درآمد سالیانه مالیات بدهد و این کاملاً منطقی است.
مشاور وزیر راه و شهرسازی در پاسخ به این سوال که آیا این افزایش مالیات سبب نمیشود که سرمایهگذاران نسبت به ساختوساز بیمیل شوند؟ گفت: ممکن است که در ابتدا آن کسانی که به صورت تفننی وارد ساختوساز شدهاند کنار بکشند اما کسی که به این کار علاقه دارد و حرفه این کسب و کار را دارد میداند که مالیات هم جزوی از فعالیتهای اقتصادی در تمام دنیاست و هر کسی که فعالیت اقتصادی را انجام میدهد باید این مالیات را بپردازد.
او افزود: در نتیجه از نظر من این موضوع هیچ تاثیری در عمیقتر شدن رکود مسکن ندارد، زیرا رکود حاکم بر بخش مسکن ناشی از ساختوساز نیست و در واقع به این خاطر است که قیمت ملک آنقدر افزایش پیدا کرده است که بسیاری از اقشار جامعه برای خرید مسکن توانایی مالی ندارند، یکیدیگر از دلایل رکود هم، شاید این باشد که عملیات سوداگرانه روی ملک در ایران نسبت به تمام دنیا بیشتر صورت میگیرد. بنابراین میتوان این پیشبینی را کرد که مالیاتهای جدید حتی میتواند این موضوع را تا حدودی کنترل کند.
سلامی در ادامه بیان کرد: البته در ابتدا این افزایش مالیات مشکلاتی را برای سازندهها به وجود میآورد، اما در واقع سبب میشود که نظمی در ساخت و ساز صورت بگیرد و افرادی که فاقد صلاحیت ساخت و ساز هستند از این کار کنار کشیده شوند و نتوانند در ساخت و ساز رقابت کنند
منبع» اقتصادنیوز