صندوق فروش عبارت است از رایانه ای که دارای نرم افزار فروشگاهی بوده و به منظور ثبت اطلاعات خرید و فروش روزانه، نگهداری هزینه و موجودی کالا در یک واحد شغلی مورد استفاده قرار میگیرد.
لازم به توضیح است که هدف از بهکارگیری سامانه فروش، مدیریت خرید، فروش، هزینه و موجودی کالا توسط صاحبان مشاغل و صدور الکترونیکی فاکتور فروش میباشد. صندوق فروش انواع مختلفی دارد که هر حرفه، متناسب با نوع فعالیت خود و میزان بودجهاش، مبادرت به انتخاب و خرید آن میکند. بنابراین، به خوبی روشن است که صاحبان مشاغل مختلف با هر میزان بودجه میتوانند به راحتی از این وسیلهی ارزشمند استفاده کنند و کارهای خود را با رونق بیشتری به پیش برده و از سردرگمی و خستگی در امور خود به نحو چشمگیری بکاهند.
بکارگیری سامانه های فروشگاهی توسط صاحبان مشاغل ، در راستای شفاف سازی تدریجی مبادلات تجاری و فعالیتهای مالی است . و همچنین بد نیست بدانیم در جامعه کنونی که فضای رقابتی در کسب و کار و مشاغل وجود دارد مشتری مداری و جذب و نگهداری مشتری یکی از نکات مهم سود آوری است .سامانه های فروشگاهی با امکانات موجود فروشندگان را قادر خواهد ساخت در کمترین زمان و با صدور فاکتور الکترونیکی فهرست خرید مشتری را به وی عرضه کرده و با حفظ احترام مشتری مراتب رضایت وی را کسب نمایند.
همچنین در خصوص استفاده اصناف از صندوق فروش گفتنی است بر اساس اطلاعیه سازمان امور مالیاتی کشور، مؤدیان مالیاتی ملزم به استفاده از سامانه صندوق فروش (مکانیزه فروش) یا رایانه دارای سیستم نرمافزار فروشگاهی هستند که در صورت عدم استفاده از سامانههای مذکور، از معافیت مالیاتی مقرر در قانون برای سال مربوط محروم خواهند شد.
چنانچه مؤدیان مشمول نصب و استفاده از صندوقهای مکانیزه فروش، فرم مربوط به نصب و استفاده از سامانه مذکور را برای هر یک از سالهای ۹۳ و ۹۴ تکمیل و به تأیید رؤسای اتحادیههای صنفی مربوط رسانده سپس به ادارات امور مالیاتی تسلیم کنند، امکان برخورداری از معافیتهای مقرر قانونی را در هر مرحله از مراحل رسیدگی که پرونده مالیاتی آنها قرار داشته باشد پیدا میکنند.
میزان معافیت مربوط به نصب و استفاده از سامانه صندوق فروشگاهی در اصلاحیه جدید قانون مالیاتهای مستقیم که از ابتدای سال ۹۵ در حال اجراست معادل ۱۰ درصد مالیات ابرازی عملکرد مؤدیان مشمول که سامانه صندوق فروشگاهی را نصب و مورد استفاده قرار داده باشند به مدت ۲ سال اول بخشوده میشود.
همچنین جریمه عدم نصب و استفاده از سامانه صندوق فروش برای مؤدیان مشمول هم ۲ درصد میزان فروش تعیین شده است و از ابتدای سال ۹۲ تا کنون ۲۹ صنف از صاحبان مشاغل از طرف سازمان امور مالیاتی ملزم به نصب سامانه صندوق فروشگاهی شدهاند.
لازم به ذکر است که معادل هزینههای انجام شده بابت خرید، نصب و راهاندازی تجهیزات فوق اعم از نرمافزاری و سختافزاری از مالیات قطعیشده مودیان مزبور در اولین سال استفاده و یا سالهای بعد آن قابل کسر است. (تبصره ۲ ماده ۱۶۹)
منبع:رسانه مالیاتی ایران