بستن حساب ها در حسابداری چیست؟
به تعریف ساده، صفر کردن مانده هرگونه حساب در حسابداری با عنوان بستن حساب ها یاد میشود. بستن حسابها به فرآیندی اشاره دارد که در پایان هر دوره مالی انجام میشود تا حسابهای موقت بسته و آماده برای دوره مالی بعد شوند. این فرآیند به سازمانها کمک میکند تا عملکرد مالی خود را بررسی کنند و گزارشهای مالی نهایی شامل ترازنامه، صورت سود و زیان و سایر صورتهای مالی را تهیه کنند. بهطور کلی، بستن حسابها به معنای انتقال ماندههای حسابهای موقت به حسابهای دائمی و سپس بستن آنها است. بدین منظور، باید مانده حسابهای دارای بدهکاری را بستانکار و مانده حسابهای دارای بستانکاری را بدهکار کنید.
چرا بستن حساب ها انجام میشود؟
براساس فرض، عمر واحدهای اقتصادی به دورههای مساوی تقسیم میشود، که به هر یک از این دورهها یک “دوره مالی” میگویند. معمولا هر دوره مالی از فروردین تا پایان هر سال به طول میانجامد. در پایان هر سال عدهای علاقهمند هستند حاصل عملکرد (سود یا زیان) یک سال گذشته واحد اقتصادی را قضاوت کنند، به همین دلیل صورت های مالی برای واحدهای اقتصادی تهیه میشود.
📌 پیشنهاد میشود بخوانید: آموزش عملیات بستن حساب ها
پس از آن حسابهایی که بیانگر عملکرد واحد اقتصادی طی سال مالی بودهاند باید صفر شوند، تا از ابتدای دوره مالی بعد با مانده صفر و به منظور اندازهگیری عملکرد واحد اقتصادی در دوره مالی جدید شروع به تغییر کنند. دومین دلیل بستن حساب ها قوانین و مقررات مربوط به نحوه نگهداری دفاتر قانونی است که واحدهای اقتصادی ملزم هستند برای هر دوره مالی از دفاتر مالی جدید استفاده کنند. به همین دلیل، سایر حسابها در دفاتر سال مالی جاری بسته میشوند تا به دفاتر سال مالی بعد منتقل شوند.